18 Sep II TROBADA VEÏNAL DE MEDI AMBIENT: EN SAGUNT
Félix Rodríguez de la Fuente L’ERA DEL FEM (1972)
II TROBADA VEÏNAL SOBRE MEDI AMBIENT a LA COMUNITAT VALENCIANA
5 D’OCTUBRE DE 2024, EN EL CONSELL AGRARI de SAGUNT
Ordre del dia previst
Projecció vídeo Rodríguez de la Fuente
1.- Reflexió sobre els documents aprovats en la I Trobada.
-Contaminació acústica
-Contaminació atmosfèrica
-Economia Circular
2.- Canvi Climàtic i expectatives.
3.- Zones de baixes emissions.
4.- Pla de residus de la Comunitat Valenciana.
II TROBADA VEÏNAL DE MEDI AMBIENT
SAGUNT, 5 D’OCTUBRE DE 2024
El dia 5 d’octubre va tindre lloc a Sagunt la II Trobada Mediambiental organitzada per CAVE-COVA amb la participació de representants veïnals de la Comunitat Valenciana.
Daniel Herrero responsable de Medi Ambient de CAVE-COVA va presentar la Trobada i va agrair les facilitats que l’Ajuntament ha donat per a la seua celebració.
En la presentació de l’acte va estar present Jorge Vidal, regidor de Medi Ambient i Transició Energètica de l’Ajuntament de Sagunt, qui va plantejar la trajectòria de l’Ajuntament de Sagunt en relació a la qualitat mediambiental, així com les diferents iniciatives que es proposen per a col·legis i instituts en el foment de l’educació ambiental. Un altre aspecte que va tractar va ser la pròxima implantació de la “taxa de les escombraries” que implicarà augments notables donat el fet que els generadors d’escombraries han d’assumir la despesa global de la retirada i tractament dels residus.
Finalment, va oferir la seua col·laboració a CAVE-COVA per a treballar en la conscienciació de la importància que té l’educació ambiental i en aquelles mesures que s’han d’implantar necessàriament.
Juan Antonio Caballero Defez, president de CAVE-COVA, es va encarregar de presentar les conclusions de la I Trobada celebrada a València en 2023, destacant la qualitat dels documents que s’han inclòs en la carpeta que s’ha distribuït als assistents. En la seua intervenció, va destacar les peculiaritats del planeta Terra, tant en el sistema planetari del Sol, com en l’univers conegut i les característiques, l’absolut equilibri de les quals permet el fet excepcional de la florida de la vida. No obstant això, aquestes condicions estan en perill per l’activitat humana que està forçant un canvi climàtic. En conseqüència, en els debats va sorgir la necessitat d’un canvi de paradigma que implemente una reducció dràstica dels combustibles sòlids i que transforme l’economia lineal per una economia circular, les característiques de la qual, legislació, experiències, … s’han presentat en la publicació de CAVE-COVA.
En el debat posterior, representants de Xirivella van plantejar el greu problema de contaminació acústica que suposa l’aeroport de Manises advocant no sols pel control de la contaminació sinó per la necessitat de plantejar un trasllat de l’aeroport a zones amb menys interacció amb les persones, sobretot a causa del constant creixement de vols. Representants de Sagunt van plantejar la falsedat dels processos participatius quant a noves instal·lacions, tant fotovoltaiques com industrials, explicant que han oferit nombroses alternatives i que ni tan sols es contesten a aquestes.
Manuel Lubary va centrar la seua intervenció en una anàlisi detallada de les ciutats i pobles de la Comunitat Valenciana que estan obligats a desenvolupar les Zones de Baixes Emissions, establint com a conclusió “una decepció que sona a prendre el pèl”. Aquesta conclusió resulta coincidir amb l’anàlisi que el Defensor del Poble ha fet públic: les seues conclusions són similars per al conjunt de l’Estat. En la majoria de ciutats i pobles de les tres províncies valencianes obligades a posar en funcionament les zones de baixes emissions sembla que es fan les coses per inèrcia, sense convenciment de la importància que té substituir la mobilitat privada, vehicles de motor, pel transport públic, tant des de la perspectiva mediambiental com des de la perspectiva d’un transport públic racional.
Finalment, va intervindre, com a ponent, Jorge Blanco Coll Director General de Qualitat Medi Ambiental qui va explicar que el nou pla de residus de la Comunitat Valenciana s’està elaborant i que en el procediment administratiu hi haurà oportunitat de participar amb al·legacions. Va advertir que la quantitat de residus és tal que caldrà estudiar fórmules de posar “en valor energètic” els residus (biomassa, incineradores, …) independentment dels intents perquè la població reduïsca la quantitat de residus que genera. En tot cas seria important treballar per buscar consensos i no confrontar en aspectes que van més enllà dels plantejaments polítics. Va subratllar la importància d’una correcta separació dels residus i que les empreses assumisquen la seua responsabilitat en el cost dels tractaments. Finalment, va posar exemples particulars tant de recollida d’escombraries (porta a porta, contenidors, …) com de tractament de residus per a compostatge assenyalant que caldrà tractar els casos segons les seues característiques concretes adaptant-se a la realitat. Es va comprometre a arreplegar les propostes sobre el funcionament del CAPMA (Consell Assessor i de Participació del Medi Ambient) per a fer-ho més útil com a vehicle de participació.
En el debat posterior diversos assistents van plantejar la necessitat de fomentar la participació més enllà dels processos administratius que solen ser enutjosos i complexos mitjançant diferents fórmules que facen real la participació ciutadana.
Com a conclusions:
1.- CAVE-COVA assumeix la responsabilitat de les associacions veïnals sobre la conscienciació i educació ciutadana en relació als grans canvis que han de produir-se inevitablement.
2.- CAVE-COVA s’esforçarà per estendre les responsabilitats mediambientals a associacions i federacions que permeten continuar amb aquestes Trobades que seran cada vegada més específiques.
3.- CAVE-COVA secundarà, en general, la transició d’una economia lineal a una altra circular.
4.- En relació a la contaminació acústica que es genera en l’entorn de l’aeroport de Manises CAVE-COVA vigilarà que s’introduïsquen millores substancials en la situació actual, però s’esforçarà per obrir l’opció d’un trasllat de l’aeroport a una zona de menor intensitat en la interacció del soroll amb les persones.
5.- En relació a la nova taxa d’escombraries, CAVE-COVA no s’oposarà a aquesta, sempre que els ajuntaments utilitzen criteris justos de distribució de càrregues incorporant el criteri de renda. No es admissible la idea d’algun ajuntament que planteja una “tarifa plana” igual per a tots.
DOCUMENTS:
2 CONTAMINACIÓN ACÚSTICA
3 CONTAMINACIÓN ATMOSFÉRICA
4 Comunitat Valenciana Informe ZBE
Interessant article de Manuel Lubary (Vicepresident de CAVE-COVA) sobre les ZONES DE BAIXES EMISSIONS