03 Oct EL MEDI AMBIENT URBÀ, EL TRACTAMENT DE RESIDUS I LA RESPONSABILITAT CIUTADANA. PROJECTE FINANÇAT PER LA DIPUTACIÓ DE VALÈNCIA
PROJECTE FINANÇAT PER LA DIPUTACIÓ DE VALÈNCIA (10.000€)
Es tracta d’un projecte que té per objectiu fonamental: conscienciar a la ciutadania de la seua responsabilitat en la “cadena mediambiental i de sostenibilitat”, en la seua localitat i en el dia a dia, lluny de les grans declaracions generals moltes vegades a un pas de la retòrica. La fórmula triada és la de tallers en almenys set localitats representatives de la província de València. Aquests tallers seran desenvolupats per per professionals qualificats i especialitzats. Aquest personal serà acompanyat pel voluntariat de CAVE-COVA amb la finalitat d’elaborar documentació que puga ser publicada posteriorment. El contingut dels tallers tindrà, almenys, els següents apartats:
1- Avaluació mediambiental i de sostenibilitat de la localitat. Enquesta a la ciudadana (almenys una mostra de 100)
2- Valoració del nivell de consciència ciutadana en relació a les tres R ( Reducció, Reutilització i Reciclar) dades obtingudes de l’enquesta.
3- Responsabilitat dels diferents actors(Institucions, organitzacions socials,…) en el control i millora mediambiental.
4- Responsabilitat ciutadana: “Almenys separa a la teua casa” així facilites els processos i contribueixes directament al fet que els processos avancen.
5- Els ODS de l’Agenda 2030 cobertura mundial per a canvis socioambientals.
6- Publicació d’un informe integrant els resultats de cada taller.Aprenentatge de l’ús de les TIC com a difusió de resultats.
Com a objectiu d’importància és aconseguir portaveus formats que multipliquen amb noves accions les conclusions dels tallers augmentant el nombre de persones que exercisquen de portaveus per a anar ampliant el suport social al medi ambient i a la sostenibilitat des de la responsabilitat ciutadana. Xicotets gestos com tirar el fem al contenidor corresponent són grans passos per a la lluita contra el canvi climàtic i la protecció i sostenibilitat del nostre ecosistema. Aquestes són recomanacions que no hem de considerar assumides per la població i que serien tractades en aquests tallers:
– Compra productes els envasos dels quals siguen respectuosos amb el medi ambient.
– Fes del reciclatge un joc. Els més xicotets aprendran a reciclar divertint-se.
– Separa els envasos adequadament.
– Plega les caixes de cartó per a estalviar espai i comoditat en transportar-les al contenidor blau i mai les deixes fora del contenidor.
– Tira les botelles de plàstic al contenidor groc. Amb només 40 es pot fabricar un folre polar!
– Les llandes de refrescos i de conserves van al contenidor groc també Sabies que amb 80 llandes es pot fabricar una llanda de bicicleta?
– Amb només 6 briks es pot fabricar una caixa de sabates si els reutilitzes Recorda, els briks van al contenidor groc i no al blau!
– Reutilitza les bosses de plàstic tantes vegades com pugues i al final, com bossa de fem per a portar els envasos al contenidor groc.
– Porta al punt net (ecoparc) els residus especials com a aparells elèctrics i electrònics, bombetes, bateries, restes de pintures, radiografies, oli de cuina…
– Mai tires l’oli usat per l’aigüera. Només 1 litre pot contaminar fins a 1.000 litres d’aigua. Reutilitza-ho i finalment porta-ho a un punt net (ecoparc).
Tots els tallers es treballaran des de la perspectiva de gènere i amb un llenguatge inclusiu.