CONSELL CONFEDERAL DE CEAV A VIGO, 24 I 25 DE FEBRER

CONSELL CONFEDERAL DE CEAV A VIGO, 24 I 25 DE FEBRER

El moviment veïnal de tot l’Estat reclama un Pacte Nacional pel Dret a l’Habitatge

Cinc representants de la CAVE-COVA van participar en el Consell Confederal de la Confederació Estatal d’Associacions Veïnals celebrat els dies 24 i 25 de febrer a Vigo que reclamava un compromís a institucions, grups parlamentaris, teixit associatiu, sindicats, teixit empresarial i societat civil pel Dret a l’Habitatge. A més va ser aprovat una declaració en suport a la pau i al poble palestí. I finalment va aprovar un esquema organitzatiu de treball on es van distribuir responsables en cada àrea de treball.

La CEAV reclama un compromís a institucions, grups parlamentaris, teixit associatiu, sindicats, teixit empresarial i societat civil
Durant la celebració a Vigo del Consell Confederal de la Confederació també s’ha aprovat un manifest de suport al poble palestí

Vigo, 26 de febrer del 2024 –Entitats veïnals de tot el territori espanyol, reunides aquest cap de setmana a Vigo amb motiu de la celebració del Consell Confederal de la Confederació Estatal d’Associacions Veïnals (CEAV), han aprovat una resolució que insta diferents institucions i representants de la societat civil a signar un Pacte Nacional pel Dret a l’Habitatge.  Des de CEAV  s’apunta que l’accés a l’habitatge ha de considerar-se un dret fonamental i que la Llei 12/2023 d’Habitatge, en vigor des del 26 de maig, no és suficient per a garantir el dret a un sostre digne *paratoda la ciutadania, ja que la seua aplicació està totalment condicionada per les Comunitats Autònomes (CCAA), que tenen la major part de les competències en matèria d’habitatge. Algunes CCAA ja han assegurat que no desenvoluparan en els seus territoris el contingut de la llei, excepte les escasses determinacions de competència estatal.
El text acordat recorda que és imprescindible reforçar els parcs públics d’habitatge, quasi inexistents a Espanya si es comparen amb la mitjana de la Unió Europea, i pal·liar amb aquesta i altres mesures  els efectes dels desajustaments del mercat. Segons les últimes estimacions de l’Observatori d’Habitatge i Sòl del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, existeix un parc de  290.000 habitatges socials que a penes ofereix cobertura a un 1,6 % dels 18,6 milions de llars que habiten a Espanya.
D’altra banda, en el document acordat s’apunta que la regulació del preu dels lloguers en les àrees *tensionadas ha de començar a implementar-se com més prompte millor, accelerant la publicació de l’índex de preus de referència per a establir el preu del lloguer en eixes zones. Així mateix, la resolució indica que el motiu que més influeix en la proliferació d’eixes àrees *tensionadas és la gran quantitat d’habitatges destinats a lloguers d’ús turístic, temporal i amb finalitats comercials, que fan pujar els preus de manera desorbitada, provocant a més l’expulsió de les persones més vulnerables dels barris afectats, en processos de gentrificació. “És urgent la seua regulació i limitació”, s’indica.
Respecte als  habitatges buits, la CEAV considera imprescindible saber el seu número i la causa, així com posar en marxa mesures per a garantir la seguretat i incentivar el lloguer per part de xicotets propietaris, i simultàniament forçar a les grans forquetes a incorporar els seus habitatges al mercat de lloguer.
El president de la CEAV, Julio Molina, ha assegurat que a partir d’aquests moments“l’entitat cridarà a totes les portes fins a aconseguir un gran pacte d’estat que pose fi als problemes derivats de la falta d’habitatge”.“Necessitem amb molta urgència un acord social d’amplis consensos per a solucionar el problema d’habitatge del nostre país i per això fem aquesta crida al conjunt  *defuerzas polítiques, sindicals i socials. En aquest pacte no poden faltar ni el govern central, ni els autonòmics, ni  els ajuntaments, ni les diputacions”, ha ressaltat Julio Molina.

Detindre un genocidi

El Consell Confederal de la *CEAV també ha aprovat una resolució de suport al poble palestí, coincidint amb l’ornada de manifestacions que s’estan desenvolupant en més de cent ciutats de tot l’estat. “Exigim l’alto-el-foc immediat i l’adopció tant per part d’Israel com del conjunt de la comunitat internacional de mesures concretes i eficaces contra el genocidi en la Franja de Gaza i l’ocupació, l’apartheid i el colonialisme en Palestina”, resa el document aprovat.
Les entitats veïnals consideren que ara més que mai és el moment que Espanya actue, se sume a la demanda sud-africana i impose sancions a Israel per a forçar al seu govern a complir la llei. És per això que s’ha acordat exigir al Govern i als partits que el sustenten, que pressionen i prenguen mesures immediates i proactives en la defensa i la protecció dels drets humans en Palestina, i en concret, es demana que el govern de l’Estat espanyol:
Lidere un alto-el-foc immediat i permanent
Pose fi a la compravenda d’armes i de tecnologia militar i de seguretat amb Israel
Done suport a la demanda presentada per Sud-àfrica en el Tribunal Internacional de Justícia contra Israel per genocidi
Recupere la jurisdicció universal
Trenque relacions diplomàtiques, institucionals, econòmiques, esportives i culturals amb Israel
Pose fi a la persecució i criminalització de la solidaritat amb Palestina i derogue la Llei mordassa



¿Quieres informárte sobre las áreas de trabajo de CAVE-COVA?